Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Ziekte van Parkinson

Literatuur geraadpleegd tot: 01/09/2023

  • Bij tekens van parkinsonisme is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de ziekte van Parkinson en atypisch parkinsonisme, aangezien de therapie en het verloop verschillend zijn. Ook geneesmiddelen kunnen bewegingsstoornissen uitlokken: bijvoorbeeld antipsychotica, anti-epileptica (vooral valproaat), metoclopramide, cinnarizine, lithium, antidepressiva en amiodaron (cfr Folia april 2021)
  • Er wordt aangeraden patiënten naar een neuroloog door te verwijzen voor het stellen van de juiste diagnose en het opstarten van de behandeling. In het verdere ziekteverloop is samenwerking tussen huisarts en neuroloog essentieel. De huisarts heeft hier veeleer een signalerende en coördinerende functie.         
  • De beschikbare antiparkinsonmiddelen hebben een effect op de symptomen en kunnen de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren. Geen enkel middel beïnvloedt het onderliggende neurodegeneratieve proces    
  • Er is momenteel nog onvoldoende evidentie voor het systematisch aanbieden van niet-medicamenteuze therapie zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Dit is onvoldoende onderzocht bij ouderen.