Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Preventie van orale mucositis

Literatuur geraadpleegd tot: 31/03/2017

  • Orale mucositis n.a.v. chemo- en radiotherapie is frequent en kan voorkomen worden.
  • Naast een goede mondhygiëne blijkt dat het opzuigen van ijsblokjes gedurende de chemo- of radiotherapie het beste preventieve middel is. 

Orale mucositis treedt frequent op n.a.v. chemotherapie en radiotherapie. De letsels verschijnen 1 tot 2 weken na het starten van de behandeling en genezen, behoudens verwikkelingen, doorgaans na 2 tot 4 weken. Eens de letsels aanwezig zijn, is alleen pijnstilling, meestal met opioïden, de enige behandelingsmogelijkheid. Preventie is dus belangrijk, vooral omdat bv. bij een behandeling met fluorouracil de incidentie van orale mucositis kan variëren van 15 tot 50%. Bij chemotherapie in het algemeen ligt de incidentie rond de 12%. In geval van radiotherapie bij de behandeling van kankers van het hoofd of de hals kan mucositis in 80% van de gevallen voorkomen en is deze meestal ernstig.

Behandeling

Geselecteerd

Uit gerandomiseerd onderzoek blijkt dat het opzuigen van ijsblokjes gedurende enkele uren, te beginnen enkel minuten voor de start van de chemotherapie, het beste preventieve middel is$​. Ernstige mucositis komt 2 tot 5 keer minder voor$​​​​. Door  een lokale vasoconstrictie ter hoogte van de mondmucosa tijdens de toediening van de chemotherapie vermindert het lokale toxische effect van de chemotherapie$​​​​. Een lokaal verdoofd gevoel en hoofdpijn zijn bijwerkingen die kunnen optreden.