Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Menu
Login redactie

Formularium Ouderenzorg

Antioxidanten

Literatuur geraadpleegd tot: 30/05/2017

  • Een voeding met meer antioxidantia lijkt een gunstig effect te hebben, onder meer in de cardiovasculaire preventie, maar de werkzaamheid van supplementen van antioxidantia is enkel bewezen (contradictorische gegevens voor verschillende antioxydantia) om de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie af te remmen.
  • Een associatie van antioxydantia met een eiwitrijk voedingspreparaat kan de genezing van doorligwonden bij ondervoede patiënten bespoedigen. 

Behandeling

Geselecteerd

Een Cochrane review$​​​​​​ besluit dat antioxidantia (combinatie van β-caroteen en vitamine E + zink en koper) mogelijk een effect hebben op het remmen van de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en dat er geen bewijs bestaat voor andere antioxidantia of multivitaminesupplementen.

Een Canadees onderzoek$​​​​​​ toont dat een vaste combinatie van vitamine C, vitamine E, β-caroteen, zink, koper en luteïne geen preventief effect heeft op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, maar wel de evolutie ervan kan afremmen.

Een RCT in een grote populatie (14.236 mannelijke artsen van minstens 50 jaar), gepubliceerd in 2012$​​​​​​, toont dat het toedienen van vitamine E (400 IE 1 dag op 2) en van vitamine C (500 mg/dag) gedurende 8 jaar geen effect heeft op de preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Een RCT toont het nut aan van een calorierijk en eiwitrijk voedingspreparaat (verrijkt met antioxidanten, arginine en zink) versus hetzelfde, maar niet-verrijkte preparaat bij patiënten van gemiddeld 81 jaar voor de genezing van doorligwonden$​​​​​.

Niet geselecteerd

Het eventuele preventieve effect van antioxidanten zoals vitamine C, E en β-caroteen werd intensief onderzocht in RCT’s, evenwel zonder gunstig resultaat op het vlak van preventie van cardiovasculaire events$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​.

Verschillende subgroepanalyses in een studie$​​ tonen gunstige resultaten voor het toedienen van een complex op basis van vitamine C, E, β-caroteen, selenium en zink, maar vele grootschalige gerandomiseerde studies vinden echter meestal geen effect van antioxidantia (vitamine A, C, E, β-caroteen en selenium) in de preventie van kanker$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​$​​.

Een meta-analyse die alle RCT’s met antioxidantia in primaire of secundaire preventie opneemt, toegediend gedurende een periode van 28 dagen tot 12 jaar (gemiddeld 3 jaar), vindt al dan niet een significant effect op de mortaliteit (risicostijging), afhankelijk van de analysemethode. Een verhoogd risico van mortaliteit wordt gezien met β-caroteen en vitamine E (in monotherapie of in combinatie met andere vitaminen). Voor vitamine A, vitamine C en selenium werd geen significant effect gevonden op de mortaliteit. Voor verschillende vitaminen werd een dosis-respons relatie gevonden voor mortaliteit, bijvoorbeeld voor vitamine A$​​$​​.

Een RCT in een grote populatie mannen ouder dan 50 jaar, gepubliceerd in 2012$​​, toont dat het toedienen van vitamine E (400 IE 1 dag op 2) en van vitamine C (500 mg/dag) gedurende 8 jaar geen effect heeft op de preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Een Canadees onderzoek$​​ toont dat een vaste combinatie van vitamine C, vitamine E, β-caroteen, zink, koper en luteïne geen preventief effect heeft op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, maar wel de evolutie ervan kan remmen.